top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTycho

Het verhaal achter onze kristallen

Van verstopt tussen de fossielen in Marokko tot lichtbron in de Nederlandse huiskamer, lees hier het verhaal van onze kristallen.Ze worden met de hand uitgehakt

Wij halen onze kristallen bij Ismael, in Marokko. Hij runt een klein bedrijf in het verzamelen van fossielen uit de bergen rondom Fez. Het kristal is eigenlijk een bijproduct. Omdat de fossielen (en het kristal) zo delicaat zijn kan dit niet machinaal. Ze worden dus door een paar werknemers en Ismael zelf uit de berg gehakt. Onze seleniet kristallen zijn wit, licht doorschijnend (!) en hebben een satijnen glans. In Marokko bewerken ze vervolgens ook de bovenkant van het kristal: daardoor krijgt het zijn kenmerkende uiterlijk en hebben ze allemaal een net iets andere vorm. Dat maakt ieder kristal uniek en bijzonder.


Van kristal naar lichtbron

We halen eerst de kristallen op in Frankrijk, waar we ze persoonlijk van Ismael overnemen. Eenmaal in Nederland worden ze naar de werkplaats in Amstelveen gebracht. Met een zelfontwikkelde machine, met de charmante naam Charlene van de heren van Lux Vortex (het moederbedrijf achter Lichtvankristal) wordt de onderkant de het kristal geslepen.


Tijdens het proces van slijpen kan het zijn dat ontdekt wordt dat er oneffenheden zijn of dat het kristal onzuiver is. Soms moet er dus een stuk kristal af voordat het een lichtbron kan worden. Net zo lang totdat we het kristal perfect vinden. En zo ontstaan dus de medium en de kleine kristallen. (En kosten de kleinere kristallen ons dus veel meer werk!)


Bewerking van seleniet kristal
Slijpen van het seleniet kristal


Als de onderkant mooi recht en glad is, wordt er met behulp van een veer een LED lampje aan gemonteerd. Het led lampje dat we hebben uitgekozen heeft een warm witte gloed. De meeste fijne kleur voor in huis, hoewel andere kleuren ook mogelijk zijn als custom design. Het lampje is energiezuinig met 3,2 Watt en is volledig dimbaar. Een dimmer kun je als optie kiezen.


Het lampje op de kristal krijgen is niet eenvoudig, het is een nauwkeurig werkje. De kleinere kristallen laten zich iets moeilijker hanteren, maar als het LED lampje eenmaal vast zit, ziet het er zoals op de foto hierboven uit.
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page